I The Dynamics of Innovation Clusters granskas delar av den svenska livsmedelsindustrin. Författarna Magnus Lagnevik, Ingegerd Sjöholm, Anders Lareke och Jacob Östberg konstaterar att vi engagerar oss i vad vi äter varje dag. Maten är livsnödvändig, men också tidskrävande och socialt betydelsefull. Globalisering, nya teknologier och konsumenternas förändrade smak är några drivkrafter till den omvandling som livsmedelsindustrin står inför, menar författarna. Men för att omvandlingen ska komma till stånd krävs fler innovativa processer än vad som finns inom livsmedelsindustrin i dag.
Lagnevik, Sjöholm, Lareke och Östberg vill stimulera innovationslustan och har därför studerat tre framgångsrika produktinnovationer inom ett kluster i Öresundsregionen. I boken presenterar de en rad insikter från sina studier. De delar bland annat in innovationsprocessen i tre faser med ökande grad av specialisering. Innovationerna föds i den första fasen som kännetecknas av ett myller av aktörer, teknologier och applikationer. I fas två har innovationens huvudsakliga användningsområde fastställts och antalet inblandande aktörer minskat. I den sista fasen är produkten väl definierad och produktionsprocessen fastställd.
Startpunkten, händelsernas ordningsföljd, det oförutsedda, förebilder och förmågan att omtolka möjligheter är alla viktiga för innovationsprocessen. Författarna betonar att man inte bör sträva efter att göra processen så rak och enkel som möjligt. Interaktion mellan stora och små organisationer och lärosäten, komplexitet samt rivalitet och samarbete inom ett kluster är viktigt för att teknologin ska utvecklas så bra som möjligt. En annan viktig insikt är att en innovationsprocess inte kan hanteras som en produktutveckling – gör företagaren det ökar sannolikheten att misslyckas.