Hållbarhet och entreprenörskap kan ses som motverkande krafter, men det går förstås också bra att kombinera dem. Paula Kyrö är redaktör för en ny bok som samlar forskningsbidrag på temat ekoprenörskap.
45 forskare från Europa, Afrika, Australien och Nordamerika bidrar med kapitel till Handbook of Entrepreneurship and Sustainable Development Research. Boken är indelad i fyra delar.
Den första delen ger en överblick över tidigare och nuvarande forskning inom fältet. Paula Kyrö bidrar själv med ett kapitel. Hon diskuterar bland annat entreprenörskap som en möjlighet för de båda forskningsfälten nationalekonomi och hållbar utveckling att fatta varandras händer.
Bokens andra del fokuserar på den starka förändringskraft som entreprenörskap innebär. Det kan föda innovationer, social hållbarhet och demokratiseringsprocesser, menar författarna. Kapitlen hämtar empiri från såväl utvecklingsländer som mogna välfärdsstater, däribland Sverige.
I den tredje delen är entreprenörens motivation den röda tråden. Vad får hen att sträva efter hållbar utveckling? Ofta handlar det om personliga värderingar, men det kan också handla om att leverera det som kunderna efterfrågar. Målen kan vara sociala, miljömässiga – eller både och. Forskningen visar också att det värde som skapas är både monetärt och icke-monetärt.
Del fyra handlar om hur hela branscher fungerar, till exempel förnybar energi, cleantech, design och jordbruk. Många gånger finns det plats både för etablerade företag och ett gäng uppstickare.