Afrika är fortfarande relativt dåligt representerat inom entreprenörskapsforskningen. Men i takt med att den ekonomiska utvecklingen tar fart sker även ett akademiskt uppvaknande.
Leona Achtenhagen och Ethel Brundin är redaktörer för Entrepreneurship and SME Management Across Africa. Context, Challenges, Cases. I sitt inledningskapitel poängterar de att Afrika inte kan behandlas som en homogen enhet. Det är en stor kontinent, med stora olikheter mellan länderna.
Många av författarna har själva bakgrund i afrikanska länder. De tar upp ämnen som crowdfunding, mikrofinansiering och turism. Speciellt fokus ligger på Rwanda, med ett flertal fallstudier som presenteras i fyra kapitel. Rwanda är intressant bland annat eftersom det är ett av de snabbast växande och minst korrumperade länderna i Afrika. Staten satsar på entreprenörskapsutveckling som ett sätt att komma över efterverkningarna från folkmordet 1994.
Malin Tillmar tar i sitt kapitel upp hur småföretagare i östra Afrika hanterar konflikter. När rättssystemet misslyckas tvingas de ”ta saken i egna händer”, något som kan vara hämmande för den ekonomiska utvecklingen. Kvinnor råkar särskilt illa ut, visar Tillmar.
Några andra afrikanska utmaningar som tas upp i boken är politisk oro, korruption, outbildad personal och miljöfrågor. Men kontinenten är långt ifrån den primitiva plats som den ibland beskylls för.
I sin avslutande kommentarstext slår Benson Honig tvärtom fast att Afrika har mycket att bygga vidare på. Här finns en lång historia av entreprenörskap, teknologisk utveckling samt konst och kultur.