Storföretagare kan också vara entreprenörer
Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2006: Entreprenörskap betraktas ofta som ett nytt fenomen som gäller små och nystartade företag. Men även storföretagsledare av den gamla skolan kunde vara entreprenörer. – De var mycket entreprenöriella när det gällde att hitta nya vägar för att vinna fördelar för sina företag. I doktorsavhandlingen Att leda […]
Förgrenad bioteknik genererar kunskap
Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2006: Det går inte att definiera vad modern bioteknologi är: fältet är så dynamiskt att gränserna flyttas hela tiden. I sin licentiatuppsats studerar Johan Brink kunskapsutvecklingen inom biotekniken. Johan Brink har lagt fram sin licentiatuppsats Evolution of Knowledge and Actors – The Case of Biotechnology vid Chalmers […]
FSF presenterar nya forskningsprogram
Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2006: Forum för småföretagsforskning, FSF, har lanserat en ny forskningsstrategi. Framöver kommer de att satsa på fyra stora forskningsområden. Tre av dessa presenterades på årets upplaga av Småföretagsdagarna i Örebro i januari 2006. Det första nya forskningsområdet är Tillväxt och dynamik i svenskt näringsliv. Här kommer fokus […]
Generösa företag får ut mer av nätverkssamarbete
Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2006: De företag som har råd och tid att samverka med andra företag och bidrar med idéer till sina partners, lyckas bäst i småföretagsnätverk. Har företagen dessutom en vd med hög självtillit och osäkerhetstolerans blir de också mer entreprenöriella. Joakim Wincent har lagt fram sin doktorsavhandling On […]
Statligt stöd peppar teknikbaserade företag
Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2006: Hur ser det statliga stödet till teknikbaserade företag ut, och hur väl fungerar det? Charlotte Norrmans forskning kretsar kring dessa frågor. Teknikbaserade företag startar ofta som avknoppningar från högskolor eller befintliga företag, och bygger på ny – eller åtminstone annorlunda – teknologi. De är förknippade med […]
Utbildning i entreprenörskap ökar riskmedvetenhet
Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2006: Entreprenörsutbildningar gör ungdomar mer medvetna om riskerna med att starta eget företag. Fler kan tänka sig att någon gång starta eget efter att ha gått en utbildning, medan antalet som är säkra på att de kommer att starta företag minskar. Sara Cervantes har undersökt hur kommuner […]
Samsyn krävs för lyckat designarbete
Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2006: Design har blivit ett ord på modet, men det leder inte automatiskt till framgång. Om designprocessen och produktutvecklingen ska bli lyckad krävs att småföretagaren och designern drar åt samma håll. Det visar en studie av tillverkande företag i träbranschen. Kajsa Ekberg, Luleå tekniska universitet, har undersökt […]
Viktigt vara entreprenör under IT-bubblan
Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2006: Fredrik Augustsson har lagt fram sin doktorsavhandling They Did IT – The Formation and Organisation of Interactive Media Production in Sweden vid Stockholms universitet. I den undersöker han internetbranschens framväxt och organisation i Sverige. Fredrik Augustsson menar att IT-bubblan måste ses ur ljuset av den ekonomiska […]
Entreprenörer är inga hjältar
Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2006: Entreprenörskap framställs många gånger som ett kall för vissa utvalda. Enligt Ulla Hytti handlar det snarare om en sysselsättning som vem som helst kan ha, under en längre eller kortare period i livet. Tid och rum är viktiga dimensioner för att förstå entreprenörskapet. En bransch i […]
Gamla företag ger flest innovationer
Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2006: Mikael Samuelssons och Jonas Dahlqvists prisbelönta artikel Which Schumpeter is Right? Comparing Nascent Discoveries à la Schumpeter Mark I and Schumpeter Mark II kommer att publiceras i 2005 års upplaga av Frontiers of Entrepreneurship Research. I artikeln kombineras data från två studier. Författarna intresserar sig för […]