Forskaren om Jan Stenbeck: ”Outtröttlig och motvalls – en nagel i ögat på byråkratin”

Maria
Gustafsson
DELA
Dramaserie om Jan Stenbecks liv på SVT. Klas Eriksson kommenterar.
Klas A. M. Erikssons avhandling handlade delvis om institutionellt entreprenörskap med Jan Stenbeck i fokus. Foto: Privat/SVT

Vi är många som har sett SVT:s dramaserie om entreprenören Jan Stenbecks kamp för avregleringar inom telekom och media under 1980- och 90-talet. Men vad gjorde honom till en unik entreprenör? Och hur har hans entreprenörskap format dagens näringsliv? Vi frågar ekonomhistorikern Klas A.M. Eriksson vid Handelshögskolan i Stockholm, som forskat om Stenbeck och avregleringen av telekommunikations-monopolet.

Vad gjorde Jan Stenbeck till en unik entreprenör i svensk näringslivshistoria?

– Det är flera saker som samvarierar. Dels kom han från en företagarfamilj med ett mycket stort kapital. Med tanke på att Comviq i stort sett gick back under hela 1980-talet hade avregleringen varit omöjlig utan dessa pengar.

– Stenbeck var också en hänsynslös och orädd person med en stark entreprenöriell personlighet, som gillade att vara motvalls. Och det måste man vara om man ska lyckas få till en institutionell förändring av det här slaget.

– Det är också viktigt att komma ihåg att tidsandan har betydelse. Han var ett barn av sin tid, med mycket inspiration från nyliberala idéer som han fick vid sin tid i New York. På 1980-talet var Sverige, precis som övriga västvärlden, inne i en innovativ era med fokus på avregleringar, globalisering och individens självförverkligande.

Var han en klassisk disruptiv entreprenör – eller hur skulle du beskriva hans entreprenörstil?

– Ja, absolut. Han hade en klockren entreprenöriell personlighet som behövs vid den typen av institutionella innovationer. Han var oerhört driven och väldigt konträr – en outtröttlig person som gillade förändringar och högt tempo. Alltså motsatsen till en korrekt, regelstyrd byråkrat. Det illustreras på ett bra sätt i dramaserien om Stenbeck.

Vad tror du att Jan Stenbeck ville uppnå med sitt entreprenörskap?

– Jag har främst forskat om hur avregleringen gick till rent praktiskt, så hans personliga drivkraft kan jag bara spekulera om. Jag tror att han gillade nya idéer och ville förnya Kinnevik. Han hade stenkoll på att det var en ny tid på ingång, med globalisering och att mobiltelefonens era var nära.

– Sen tror jag helt ärligt att han var en person som gillade uppmärksamhet och att vara en nagel i ögat på byråkrater och konservativa.

Vad har han bidragit med till svenskt entreprenörskap, enligt dig?

– Oj, det är mycket! Avregleringsvågen med Televerket och TV-monopolet är ju väldigt stora saker. Medielandskapet förändrades radikalt efter hans insatser. Samtidigt tror jag inte att man ska lägga för mycket fokus på enskilda personer.

– Det var stora krafter som var i rullning, och omvandlingen hade nog hänt så småningom ändå, även om det var Jan Stenbeck som stod för transformationen i Sverige. Såklart är det en enorm entreprenöriell bedrift!

Kontakta klas.eriksson@hhs.se

Läs också:
Artikel om Klas A. M. Erikssons avhandling, som delvis handlade om institutionellt entreprenörskap med Jan Stenbeck i fokus.

19

DELA