NY FORSKNING | Impactbolag upplever hinder vid traditionell finansiering: ”Bromsar den hållbara omställningen”
- Publicerad: 4 dec 2024,
- 4:03 e m
- Uppdaterad: 4 dec 2024,
- 9:56 f m
Normbrytande företag som jobbar med hållbarhet stöter ofta på motstånd när de söker finansiering hos traditionella finansieringskällor som banker. Nu vill forskare se uppdaterade utvärderingsmodeller i banksektorn.
Sverige är en föregångare inom hållbar innovation, men företagen som driver utvecklingen framåt avviker från normen hos bankerna.
– Därför nekas de finansiering, även om de visar på kreditvärdighet och goda nyckeltal, berättar Linda Hällerstrand, Luleå tekniska universitet.
I sin doktorsavhandling har hon intervjuat nyckelpersoner på 53 svenska företag inom biobaserade industrier. De utvecklar banbrytande lösningar som bioplast, återvinningsbara material och biodrivmedel.
– Innovationerna är avgörande för att nå EU:s klimatmål, och företagen är framgångsrika inom sina nischer. Men deras hållbarhetsfokus och långsiktiga mål passar inte in i bankernas traditionella utvärderingsmodeller och kriterier för finansiering.
Missförstås av bankerna
Företagen i studien är kapitalintensiva och behöver extern finansiering för att skala upp sin verksamhet. Inledningsvis använder de grundarnas egna kapital eller stöd från privata nätverk, men när de söker större lån för att expandera stöter de på problem – som inte i första hand verkar handla om bristande kreditvärdighet eller kassaflöden.
– Bankerna som är vana att bedöma traditionella företag har svårt att förstå och värdera andra som vill förändra industrin på ett fundamentalt sätt. De avviker för mycket från förväntningarna på hur ett företag ska se ut och fungera, säger Linda Hällerstrand.
– De tenderar att premiera traditionella företag, vilket kan göra det svårt för banbrytande och nya impactföretag att realisera sin potential.
Behov av nya utvärderingsmodeller
Forskningen pekar på behovet av ett paradigmskifte inom finanssektorn. Linda Hällerstrand menar att banker kan behöva införa nya kriterier i sina utvärderingsmodeller som bättre reflekterar hållbara företags långsiktiga värde. I avhandlingen föreslår hon ytterligare kriterier för att utvärdera hållbarhetsmålsättningar och relaterad innovation i stället för att enbart fokusera på traditionella och historiska ekonomiska data.
– Samhället förväntar sig en hållbar omställning inom industrin, vilket även inkluderar den finansiella sektorn för att vi inte ska riskera att missa avgörande möjligheter för hållbara innovationer.
Politisk och finansiell förändring behövs
Samtidigt som impactföretagen upplever brist på tillgång till bankfinansiering, och anser det vara en bromskloss för den hållbara utvecklingen, ser Linda Hällerstrand en växande roll för impactinvesterare och industriella finansiärer.
– De satsar på hållbara företag både för strategiska vinster och för att lära av deras innovationer.
Men den typen av investeringar utgör en liten andel av den totala kapitalmarknaden. Så det behövs fler åtgärder för att säkerställa en inkluderande och snabb grön omställning, enligt henne.
– Vi behöver både politiska incitament och ökad utbildning inom banksektorn för att förändra synen på hållbar innovation.
Även styrda offentliga finansieringsprogram tror Linda Hällerstrand skulle kunna hjälpa företag som möter hinder på kommersiella kapitalmarknader.
– Med rätt stöd kan impactföretagen inte bara överleva, utan också leda vägen mot en mer hållbar framtid. Tillgång till extern finansiering är avgörande, och pekar på vikten av att inkludera impactföretag på finansiella marknader, säger Linda Hällerstrand.
Kontakta linda.hallerstrand@ltu.se
Mer om avhandlingen
Linda Hällerstrand disputerade nyligen vid Luleå tekniska universitet med avhandlingen Sustainable Ventures And External Financing:Empirical Insights On The Financing Access Gap.