Omfamna flopparna

Magnus
Aronsson
DELA

Följande text publicerades även under vinjetten ”Ledaren” i Entré nr 2, 2018:

Strofen ”bättre lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge” handlar om något väldigt viktigt, nämligen att våga. Ibland går det bra och ibland inte. Och även om ingen vill misslyckas så är det en del av livet.

Den senaste Estradföreläsningen hade temat ”Misslyckandets dynamik” och talarna konstaterade att misslyckanden är en del av entreprenöriella processer. Vi kan numera ofta läsa intervjuer med framgångsrika entreprenörer och innovatörer som berättar om sina misstag och vad de har lärt sig av dem.

Förvisso är det lättare att berätta om misslyckanden när resultatet till slut ändå blev lyckat. Färre är de berättelser om misslyckanden där slutresultatet inte blev lyckat. Det finns fortfarande såväl ett socialt stigma som ekonomiska konsekvenser av misslyckanden. Här borde det gå att göra mer, inte minst vad gäller möjligheten att få komma tillbaka efter en konkurs.

Vid satsningar inom nya områden är sannolikheten för misslyckanden stor. Det rör sig om obeprövad teknik och nya processer, och vi kan inte på förhand veta om det nya ska bli en flipp eller en flopp. Jag tror att det är viktigt att vi ser det just som ett experiment, för att avdramatisera misslyckanden. Och vi måste visa uppskattning för dem som försöker göra något nytt även om ”strängen brister”. Det kan minska det sociala stigmat.

På sidorna 12–15 kan du läsa mer om systemiska innovationer, och den myriad av aktörer och processer som samverkar i tekniksprången. Stefan Tongur har studerat elvägar och Frederic Bauer har forskat om bioraffinaderier. Spännande läsning!

När du är klar med det här numret av tidningen finns massor av artiklar, boktips och webb-tv på www.esbri.se

Efter sommaren återkommer vi med nya Estradföreläsningar och även ett helt nytt evenemang med fokus på Kina och entreprenörsmöjligheterna där: ”Sweden–China Entrepreneurship Forum – Haining Day”.———–

1324

DELA