Ny bok om svenska ekosystemet

Jonas Gustafsson &
Åse Karlén
DELA
Illustration: Johan Brunzell.

Följande text publicerades även under vinjetten ”Esbrinytt” i Entré nr 2, 2016:

Entreprenöriella ekosystem är ett begrepp som hörs allt oftare, både i forskningen och den allmänna debatten. Nu ger Esbri ut boken Sveriges entreprenöriella ekosystem – Företag, akademi, politik, med Maureen McKelvey och Olof Zaring som redaktörer.

Ett entreprenöriellt ekosystem består av individer och organisationer på många olika nivåer. Företagen, akademin och politiken har alla viktiga roller i ett sådant ekosystem. Det tar den nya antologin Sveriges entreprenöriella ekosystem fasta på.

Bokens 32 författare är ledande företrädare från näringslivet, akademin och policysfären. Merparten av skribenterna är forskare, men även beslutsfattare från näringslivet och myndigheter finns representerade. I boken undersöker de aktuella företeelser i syfte att förstå vad som fungerar väl och mindre väl i det svenska, entreprenöriella ekosystemet. Boken har fyra delar: Vetenskapliga utgångspunkter, Ett företagsperspektiv, Ett akademiskt perspektiv och Ett politiskt perspektiv.

I de 22 kapitlen diskuteras frågor som: Hur stödjer vi bäst innovationsprocesser? Hur tränar vi företagare för att växa? Hur kan akademin och näringslivet samverka? Och hur bör framtidens universitet se ut?

I boken kan man också läsa om ett kämpande, svenskt medicintekniskt företag, om hur tonsättare får betalt för sina verk, om det svenska akademiska systemets fördelar och tillkortakommanden, om hur man kan ”jamma” fram kreativitet i sin organisation, och om hur nationalekonomin som ämne skulle se ut om Entreprenören fick en plats i modellerna.

Redaktörerna Maureen McKelvey och Olof Zaring är båda verksamma vid Institutet för innovation och entreprenörskap, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

– Det offentliga samtalet om innovation och entreprenörskap är fyllt till brädden av modebegrepp. Fakta och djupare förståelse är ibland förbisedda. Därför föreslås ofta förenklade lösningar på komplexa problem som har direkt bäring på internationell konkurrenskraft och ekonomisk tillväxt. Praktiken i Sverige utformas i flera fall i strid mot exempelvis den systematiska kunskapen om kommersialisering av forskningsresultat. Det vill vi bidra till att ändra på med den här boken, säger professor Maureen McKelvey.

Varje kapitel belyser en eller flera grundteser om hur innovation och entreprenörskap blir verklighet. Boken är skriven för att intressera en bred läsekrets – studenter, praktiker, politiker, forskare och den intresserade allmänheten. Titeln syftar på att ett stort antal olika aktörer deltar i, och påverkar, innovationsekonomin.

I det avslutande kapitlet reflekterar McKelvey och Zaring kring några problemområden som de menar måste adresseras om Sverige ska klara omställningen från en nationell till en global innovationsekonomi.

– Det är jätteroligt att en sådan skara experter har bidragit till boken! Vi hoppas att läsarna ska finna boken intressant, och att den kommer att stimulera till fler samtal om innovation och entreprenörskap baserat på empiri och praktisk kunskap, säger docent Olof Zaring.

Sveriges entreprenöriella ekosystem – Företag, akademi, politik lanserades vid ett seminarium i Stockholm 15 juni. Den ges ut av Esbri, och har fått stöd från Scancor, Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur, samt Vinnova. ISBN är 978-91-977728-4-6. På Esbris webbplats kan du läsa mer om boken, och ladda ned ditt eget exemplar: www.esbri.se/ekosystemet———–

1913

DELA