Siv mäter småföretagens kvalitet

Anna-Karin
Florén
DELA
Filosofie doktor Adli Abouzeedan har lagt fram sin avhandling vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, Linköpings universitet. I dag är Abouzeedan kopplad till Institutionen för medicin på Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Där fortsätter han att forska om innovation och entreprenörskap.

Följande text publicerades även i Entré nr 4, 2011:

Sveriges framtid hänger på småföretagen, brukar man säga. Men hittills har modellerna som mäter företagens effektivitet enbart haft fokus på räkenskaperna. I sin doktorsavhandling presenterar Adli Abouzeedan den nya modellen Siv, med ambitionen att mäta det som svårligen låter sig kvantifieras. Till exempel kvalitet.

-Adli Abouzeedans val av ämne har sitt ursprung i egna erfarenheter av småföretagande. År 1990 lämnade han Chalmers med en magisterexamen i kemi, för att starta eget. Det var ungefär samtidigt som modemet dök upp på marknaden och gjorde internet till var mans egendom.

– Den nya tekniken ökade företagets effektivitet enormt. Jag drev ett litet handelsföretag med exportverksamhet och många internationella kontakter. Mina affärspartners kunde inte tro att jag arbetade i stort sett på egen hand. De trodde att jag hade många anställda. Det fick mig att börja fundera över hur småföretag kan effektiviseras, säger Adli Abouzeedan.

Men innan det går att förstå hur företagens prestation kan optimeras, måste prestationen kunna mätas.

Intresset ledde till att Adli Abouzeedan startade ett privat forskningsprojekt tillsammans med en amerikansk kollega, docenten Michael Busler vid The Richard Stockton College i New Jersey, USA. Samarbetet utmynnade i ett antal artiklar som uppmärksammades av professor Magnus Klofsten vid Linköpings universitet.

Därmed blev det möjligt för Abouzeedan att skriva avhandlingen SME Performance and Its Relationship to Innovation med artiklarna från det privata forskningsprojektet som grund. Avhandlingen har tre huvudfrågeställningar: Vilka fördelar och nackdelar har befintliga modeller för att analysera småföretags effektivitet? Hur kan en bra modell utformas? Och hur kan innovationsaktiviteter i företaget kopplas till externa faktorer i miljön?

Efter att ha studerat 39 företag i IT-sektorn och gjort fördjupade fallstudier av två företag som följdes under en längre tid, tog Adli Abouzeedan och medförfattarna fram Survival Index Value (Siv). Det är en alternativ modell för att mäta effektivitet i småföretag.

– Standardmodellerna som används för att mäta effektivitet i småföretag, är helt inriktade på finansiella parametrar. De behandlar företaget som en sluten enhet. Siv tar hänsyn till den omgivande miljön, säger Adli Abouzeedan.

Siv mäter externa faktorer som branschens mognad, företagets storlek relativt sektorn, och den institutionella miljön i företagets omgivning. Dessutom är den användarvänlig, enligt författaren.

– Man behöver inte vara statistiker för att använda den. De traditionella modellerna kräver att användaren har mer kunskap om statistik än vad de flesta småföretagsledare har.

– Att Siv ska kunna användas av praktiker var min målsättning redan från början. Många småföretag behöver producera rapporter att visa upp för kunder och finansiärer.

Abouzeedan menar att modellen lämpar sig för att samla information i en databas. Databasens statistik kan sedan användas av beslutsfattare och andra som vill stötta småföretag.

– I dag läggs mycket pengar på att stödja småföretagen, men ingen följer riktigt upp vad insatserna leder till. Med Siv går det att följa hur dynamiken i ett företag förändras månad för månad, och utläsa vilka åtgärder som har effekt.

Adli Abouzeedan tror att hans företagarbakgrund har haft stor betydelse för avhandlingen.

– Jag förstod tidigt att många modeller som är intellektuellt stimulerande för statistiker och matematiker, är för komplicerade för att de som arbetar i småföretag ska kunna använda dem.

– Studenter som bara har verkat inom universitetet är briljanta teoretiker, men många har ett abstrakt sätt att se på företagande. Jag tror att teorierna måste komma ur en känsla för verkligheten.

Utifrån sitt arbete med avhandlingen har Abouzeedan identifierat tre områden som han tycker borde få mer uppmärksamhet av forskarsamhället framgent: 1) Betydelsen av kvalitativa parametrar. Går det till exempel att kvantifiera kvalitativa parametrar som företagsledarnas personlighet? 2) Går det att kvantifiera betydelsen av nätverk? Och slutligen, 3) Hur kan man bygga modeller med fokus på den externa miljön?

– Hur kan man fånga in och kvantifiera de här parametrarna? Den aktuella forskningen på området kommer huvudsakligen från USA och Storbritannien, medan den svenska forskningen om företags effektivitet tenderar att handla om redovisningsförfaranden.

Adli Abouzeedan hoppas nu få möjlighet att arbeta vidare med sin forskning. Framför allt vill han uppmuntra en ny generation forskare.

– Jag vill att de ska förstå hur angeläget det är att mäta småföretagens effektivitet. Vi behöver underlätta för småföretagen. Det är de som kan utveckla Sveriges ekonomi. De är avgörande för Sveriges framtid, konstaterar han.

Kontakta adli.abouzeedan@gu.se———

2505

DELA