Breda patent påverkar innovationstakten

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 4, 2008:

Nationalekonomen Erika Färnstrand Damsgaard intresserar sig för hur teknikval och teknologiöverföring hänger ihop med produktivitet och tillväxt. I sin avhandling visar hon bland annat hur patentsystemet påverkar innovationsviljan hos etablerade och nya företag.

Teknologier är mekanismer som omvandlar kunskap och idéer till innovationer. De nya produkterna och processerna ökar produktiviteten och tillväxten i ekonomin. Därför är det intressant att studera hur dessa mekanismer fungerar, anser filosofie doktor Erika Färnstrand Damsgaard, Institutet för Näringslivsforskning (IFN).

Patenten breder ut sig

Avhandlingen Essays on Technology Choice and Spillovers* är en sammanläggning av tre artiklar om teknikval och teknologiöverföring. I den första artikeln analyserar Färnstrand Damsgaard hur patentbredd påverkar investeringarna i FoU, och därmed innovationstakten i ekonomin.

Breda patent skyddar ett större område runt den patenterade teknologin. Detta innebär att patentinnehavaren får ökad makt gentemot konkurrenter vars produkter bygger på den teknologin.

– Bakgrunden till den första artikeln är att man har sett en allmän ökning av patentbredden i USA under de senaste 20 åren. Patentskyddet har ökat för branscher som mjukvara, affärsmodeller och bioteknik, där många breda patent har beviljats. Denna utveckling påverkar svenska företag som riktar sig till den amerikanska marknaden, säger Erika Färnstrand Damsgaard.

Hon har konstruerat en teoretisk modell av hur mycket ett etablerat respektive ett nystartat företag kommer att investera i FoU, beroende på om den ledande teknologin på marknaden täcks av ett brett eller smalt patent.

– Skyddas den ledande teknologin av ett brett patent kan nya företag tvingas satsa på alternativa teknologier, för att undvika att göra patentintrång. Men sannolikt innebär detta högre FoU-kostnader, och ökad osäkerhet. Därmed kommer företagens incitament till FoU – och innovationstakten – att minska.

– Men det kan också finnas positiva effekter av att patentbredden ökar. Det leder nämligen till minskat dubbelarbete, så kallad duplikation, säger Färnstrand Damsgaard.

Om flera företag satsar på att utveckla samma teknologi finns en risk att de utför parallella experiment eller utvecklar identiska prototyper. Om företagen däremot satsar på olika teknologier minskar risken för sådant dubbelarbete.

Incitament och försprång

Artikeln visar vidare att om det etablerade företaget har stora incitament att satsa på FoU, och endast ett litet teknologiskt försprång, ger breda patent högre innovationstakt än smala patent.

Men, poängterar Färnstrand Damsgaard, när modellen utvidgas för att ta hänsyn till exempelvis licensiering minskar fördelen med breda patent. Smala patent ger då i de flesta fall en högre innovationstakt.

I avhandlingens andra artikel analyserar hon hur teknologiöverföring inom och mellan länder påverkar deras produktivitetsnivåer. Den tredje artikeln handlar om hur teknologival påverkas av ändliga naturresurser.

I ett kommande forskningsprojekt ska Erika Färnstrand Damsgaard fördjupa sig i olika typer av innovationer.

– Vilka företag satsar på radikala innovationer, och vilka ägnar sig åt förbättringar av existerande produkter? Det är en fråga som jag kommer att studera tillsammans med kollegor på IFN.

För mer info: erika.farnstrand.damsgaard@ifn.se

* Avhandlingen har lagts fram vid Stockholms universitet
———–

2141

DELA