Företag måste ha ihjäl sina älsklingar

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 4, 2007:

Innovation sker inte bara inom företagets fyra väggar. Den sker också i avknoppade enheter och i communities på internet. På så vis kan företagen skapa utrymme för sin kärnverksamhet. Men det flyttar också på företagandets gränser.

Det är i dag allmänt accepterat att satsa på sin kärnverksamhet, till exempel genom outsourcing. Det fungerar bra när marknaden är säker, men hur går det till när man håller på med innovation? Det har Martin Wallin undersökt i doktorsavhandlingen Innovation outside: When spin-off firms and developer communities change the boundaries of the firm*.

Han har bland annat studerat innovationsrelationen mellan föräldraföretag och avknoppningsföretag.

– Föräldraföretaget behåller ofta ägande, åtminstone under själva avknoppningsprocessen. Men varför behåller man ägande i något man vill bli av med? Tidigare gjorde man det antingen själv, eller så lät man någon annan göra det. Det här är ett slags mellanting, säger teknologie doktor Martin Wallin, verksam vid ETH Zürich i Schweiz.

Optioner i ny teknik

Han har försökt förstå varför företagen agerar så här, och menar att det finns en logik i det. Det handlar om en osäkerhet inför framtiden.

– Även om tekniken inte ligger i företagets kärnverksamhet, kan det handla om något som blir intressant längre fram och som företaget inte vill gå miste om. Man kan säga att det köper optioner i eventuell framtida teknikutveckling genom att behålla ägande i avknoppade företag.

En annan anledning till att föräldraföretaget behåller ägande i det avknoppade företaget är legitimitet. Under en övergångsperiod står föräldraföretaget som garant för ny och okänd teknik, även om det inte tänker vara med i ett längre perspektiv.

Wallin har också undersökt innovation inom så kallade open source-communities, där teknik öppet delas mellan medlemmarna. Här sker innovationen helt utanför företagen. Företag får inte ens vara med – medlem är man som privatperson. Men många som bidrar till forumen är knutna till stora företag som på olika sätt är beroende av open source-programvara.

– Företagen måste ha en person på insidan. Tidigare handlade det mycket om att ha kontroll genom ägande. I avknoppningar har företagen inte fullständigt kontroll, men ändå någon. I open source-communities är det mer extremt, här är ägande förbjudet. Företaget som institution bryter ihop inom open source. De kan inte bara gå in och sno åt sig, de måste engagera sig och bidra för att få något tillbaka. Det känns ganska hoppfullt tycker jag.

Gränserna flyttas

Det ställer också frågor som: Vad är ett företag? Vad är företagets gränser? Det är inte bara de traditionella gränserna som gäller, innovation kan lika gärna ske utanför företagets juridiska gränser. Då är det inte längre lika självklart vem som äger tekniken.

– Gränserna är lite luddigare än vad en jurist skulle tycka om. Men genom att innovationen sker på, eller till och med utanför, företagsgränsen, skapas utrymme att göra det företaget ser som strategiskt viktigt. Det kan till exempel handla om en tekniker som inte vill sluta utveckla något, trots att chefen säger det. Då kanske man kan övertala honom eller henne att avknoppa och fortsätta på egen hand i stället. Något som kan vara bra för alla parter.

– Man måste städa ibland, det skapar möjligheter att göra det man är bra på. Kill your darlings, helt enkelt, säger Martin Wallin.

För mer info: mwallin@ethz.ch

*Avhandlingen har lagts fram vid Chalmers tekniska högskola
———–

1334

DELA