Medicinteknisk innovation kan vara skadlig

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 2, 2007:

Skynda långsamt! Det är ett uttryck som Kerstin Roback vill se mer av i medicinteknikbranschen. Nya innovationer presenteras på löpande band inom hälso- och sjukvården. Alla är inte av godo.

Kerstin Roback har lagt fram sin doktorsavhandling Medical device innovation – The integrated process of invention, diffusion and deployment vid Linköpings universitet. I den presenterar hon en teoretisk modell för hur medicintekniska innovationer uppstår, sprids och används. Syftet med modellen är att kunna studera, men även påverka, innovationernas väg in i sjukvården.

Roback menar att den nya tekniken inte alltid kommer till sin rätt. Ibland införs den lite huvudlöst, utan hänsyn till behoven. Det kan leda till att verkningslösa, eller till och med skadliga, innovationer når marknaden.

Samtidigt kan det i andra fall vara precis tvärtom: att ny teknik inte används i önskad utsträckning, även om undersökningar visar att den är effektiv och bra.

Enligt Roback måste därför rutinerna för detta inom sjukvården förbättras. Till exempel bör man, innan en ny teknik implementeras, fråga sig: Vilken effekt kommer tekniken att ha på behandlingsmetoder, ekonomi och på arbetsorganisationen? Dessutom är det viktigt att avsätta resurser för utbildning av personalen.

Kerstin Roback menar också att införandet av ny teknik inte får påskyndas alltför mycket. Sjukvårdssystemet och personalen måste få tid att anpassa sig till de förändringar som en ny innovation för med sig.

Roback vill med sin forskning: ”verka för en balanserad introduktion av nya teknologier med långsiktiga behandlingsfördelar, samtidigt som samhällsekonomin gynnas.”

För mer info: kerstin.roback@ihs.liu.se———–

1393

DELA