Förforum i rundabordstappning
- Publicerad: 14 jun 2007,
- 12:00 f m
- Uppdaterad: 14 jun 2007,
- 3:30 e m
8 juni anordnade ESBRI ett rundabordssamtal med fyra amerikanska gäster. Här diskuterades bland annat entreprenörers finansieringsmöjligheter, och hur dessa skiljer sig mellan USA och Sverige. Evenemanget kan ses som en försmak av ”The Sweden – U.S. Entrepreneurial Forum” i höst.
Sverige ligger efter USA i många avseenden när det gäller finansiering av entreprenöriella projekt. Den främsta anledningen är att marknaden för riskkapital och affärsänglar inte har funnits lika länge här. Det handlar helt enkelt om en mognadsprocess.
Det var en av huvudpoängerna under det rundabordssamtal som hölls i ESBRIs lokaler på Saltmätargatan i Stockholm 8 juni 2007. De fyra gästerna från USA var: Kimberlie Cerrone, affärsängel i Silicon Valley, Clare Fairfield, riskkapitalist, Concerto Ventures, Randy Mitchell, U.S. Department of Commerce, samt Andrew Sherman, expert på företagstillväxt och medgrundare av Grow Fast Grow Right.
Alla utom Andrew Sherman deltog också i förra årets ”Sweden – U.S. Entrepreneurial Forum”. 11-12 oktober 2007 anordnar ESBRI forumet för fjärde året i följd. Alla ovannämnda personer kommer att delta i årets upplaga.
Ett av de ämnen som kommer tas upp på forumet är med all säkerhet vikten av bra nätverk.
– Om jag är intresserad av ett företag så ringer jag ofta några av mina vänner och frågar om de också vill investera, sa Kimberlie Cerrone, som var bland annat var involverad i Yahoo innan det ens var ett företag.
– Förutom att ha ett bra ängelnätverk, är det viktigt att omge sig med entreprenörer man litar på. Det är mycket enklare att jobba med någon som man har investerat i tidigare. Då räcker det ofta att diskutera förutsättningarna över en kopp kaffe.
Andrew Sherman höll med om vikten av nätverk och personliga kontakter.
– Jag har bara känt Kimberlie i någon dag, men om hon ringde och frågade om jag var intresserad av att satsa pengar i ett företag som hon trodde på, är sannolikheten stor att det skulle bli affär, sa han.
Sherman menade vidare att det är viktigt att utveckla de här informella nätverken till något mer permanent. Men för att de relationsbaserade nätverken ska fungera effektivt krävs en viss mognad på marknaden. Och dit har kanske inte Sverige nått riktigt ännu.
– Jag tror att den svenska riskkapital- och ängelmarknaden är ungefär där den amerikanska var för tio år sedan, sa Andrew Sherman.
Clare Fairfield förtydligade:
– Det ni går igenom nu är trassligt, och kan verka lite galet. Men det är så den här typen av marknad formas. Ett sätt att utveckla den svenska marknaden skulle kunna vara att ta hit riskkapitalister och affärsänglar från USA, och låta dem ge konkreta tips till sina svenska kollegor.
Här hakade Randy Mitchell på med en idé till årets ”Sweden – U.S Entrepreneurial Forum”.
– Låt oss ordna ett sånt seminarium under årets forum. Förhoppningsvis kan vi bidra till att strukturera ett system för en effektiv såddfinansiering av entreprenöriella projekt, sa Mitchell.
Rundabordssamtalet anordnades av ESBRI tillsammans med NUTEK och VINNOVA. Förutom de fyra amerikanerna deltog representanter från bland annat Connect, Svenska Riskkapitalföreningen och amerikanska ambassaden.
För mer info om ”The Sweden – U.S. Entrepreneurial Forum”: www.esbri.se/sweden-us ———–