Entreprenöriellt prisregn på Rosenbad

Jonas
Gustafsson
DELA

När Entreprenörskapsveckan 2005 inleddes på Rosenbad 19 maj kretsade en stor del av samtalet kring misslyckanden.
– För att det ska finnas innovation, måste det också finnas misslyckanden, sa dagens huvudperson, FSF-NUTEK Award-vinnaren Bill Gartner.

Entreprenöriellt beteende är viktigt och bör uppmuntras. Såväl forskare som beslutsfattare gör sitt för att entreprenörskapet ska blomstra. FSF och NUTEK drar sitt strå till stacken genom att dela ut det årliga FSF-NUTEK Award till en framstående forskare inom området. År 2005 delades det ut för tionde året i följd, men innan årets pristagare presenterades pratade näringsminister Thomas Östros om vikten av forskning.

— Forskning om entreprenörskap skapar väl i sig sällan företag, men den skapar förutsättningar för företagande. Entreprenörskapsforskningen hjälper politiker att fatta kloka beslut.

– Sverige tillhör ett av världens bästa forskningsländer. Nu gäller det att öka innovationen som kommer ur forskningen, sa Östros.

Därefter presenterade professor Hans Landström, Lunds universitet, årets vinnare.

– 2005 års pristagare har varit mycket inflytelserik inom fältet de senaste 25 åren. Han var den som kom med idén att vi bör fokusera på den entreprenöriella processen i stället för på individen. Han har genom att kombinera två forskartraditioner – den kvantitativa och den kvalitativa – visat hur de kan korsbefrukta varandra.

– Men han är inte bara en akademiker av världsklass, utan även själv engagerad i entreprenörskap och utbildning. Han har också konstant lyckats provocera sina forskarkollegor, sa Landström.

Hedra misslyckandet

Efter att ha mottagit publikens applåder och fått priset av Thomas Östros höll vinnaren Bill Gartner ett kort tacktal. Gartner är professor vid Clemson University och även en av medlemmarna i ESBRIs vetenskapliga råd.

– Jag är mycket hedrad och förvånad över att ha fått det här priset. Jag vill tacka FSF och NUTEK, det här priset är viktigt för entreprenörskapsforskningen i hela världen. Jag vill också tacka alla mina vänner här, bland andra Magnus Aronsson från ESBRI som var den som först tog mig till Sverige, sa Bill Gartner.

-Han fick också frågan om han hade något råd till vår näringslivsminister. Svaret kom blixtsnabbt: ”Hedra misslyckandet”. Det var också en av huvudingredienserna i Gartners anförande på temat ”Entrepreneurship in Two Words, or Less” senare under eftermiddagen. Med hjälp av t-shirts med tryck visualiserade han sina budskap om hur man kan främja entreprenörskapet. Det första lydde: ”Tänk utanför ramarna”.

– Mitt sätt att tänka utanför ramarna i min forskning var bland annat att på ett tidigt stadium hävda att entreprenörer inte är speciella människor. Det gick emot mycket av den forskning om entreprenörskap som fanns då.

– Det här är viktigt inom utbildningen av entreprenörer också. Det är inte så bra om vi får folk att tro att man måste vara speciell för att bli entreprenör. Vi bör i stället säga att entreprenörskap är något alla kan lära sig, sedan kanske man blir olika bra på det.

En annan av Bill Gartners t-shirts handlar alltså om misslyckande. På den står det: ”Misslyckas framåt”.

– Bara en mycket liten del av alla företag som startas blir framgångsrika. Men för att få fram de företagen, måste vi tillåta misslyckanden. De som misslyckas går kanske vidare och gör något annat som lyckas. Eller så är det någon annan som lär sig av deras misslyckande.

Svårt välja vinnare

Även den efterföljande paneldebatten med tidigare pristagare handlade till stor del om misslyckanden. I panelen satt, förutom Gartner, professorerna Zoltan Acs, David Birch och Paul Reynolds. De mottog FSF-NUTEK Award 2001, 1996 respektive 2004. Under ledning av IVAs vd Lena Torell fick de, i tur och ordning, redogöra för sina forskningsframsteg under de senaste åren, samt ge Sverige goda råd inför framtiden.

Paneldeltagarnas åsikter gick isär på vissa punkter, men de var eniga om att misslyckanden måste vara tillåtna. Helst ska de vara snabbt och billigt avklarade – så att företagaren kan kasta sig över ett nytt projekt. De diskuterade också bland annat entreprenöriella attityder, kommersialisering av forskning och svårigheten med att välja ut vinnande företagskoncept.

-Vid sidan av det internationella forskarpriset har FSF och NUTEK instiftat ett pris till unga, svenska forskare. Årets mottagare är Daniel Hjorth, ESBRI, Malmö högskola och Växjö universitet samt Malin Tillmar, Arbetslivsinstitutet och Linköpings universitet. Hjorth och Tillmar fick också motta sina priser ur Thomas Östros hand.

I juryns motivering av Malin Tillmar som pristagare framhålls hennes doktorsavhandling om stamtänkande bland företagare i såväl Sverige som Tanzania.

– Det känns kul att en etnografiskt inspirerad studie som min belönas. Jag forskar om det som intresserar mig, och mitt entreprenörskapsintresse är kanske lite annorlunda.

– I en pågående studie tittar jag på villkoren för företagande inom vård och omsorg, och där är de flesta företagarna kvinnor. Det ska bli intressant att se vad som händer med entreprenörskapet när stora jättar köper upp små entusiaster, sa Tillmar.

Shakespeare i skolan

Daniel Hjorth för i sin forskning in främmande fåglar som kulturhistoria och litteraturvetenskap. För honom är det dock naturliga element för entreprenörskapsforskningen.

– Jag insisterar på att man, för att förstå entreprenörskapet, måste lansera det i ett historiskt perspektiv. Man måste också begripa management eftersom det spelar stor roll för entreprenörskapets tänkande och praktik.

— Inom den västerländska kulturen placerar vi konst i söndagslitteraturen, medan ekonomi hör vardagen till. Det är synd! Om estetiken fick en mer framträdande plats skulle vi ha bättre personalpolitik i våra företag, större förståelse för andra kulturer och dessutom innovera mera, sa Hjorth.

På frågan om vilken hans första åtgärd skulle bli som näringsminister för en dag gick svaret i linje med forskningen.

– Om jag var näringsminister skulle jag börja med att införa några väl valda Shakespearedramer i kursplanen för grundskolan, sa Daniel Hjorth.

Längre artiklar om Bill Gartner och om paneldebatten kommer i Entré nr 2-2005. Saknar du en egen, kostnadsfri prenumeration? Anmäl ditt intresse här: www.esbri.se/tidning.asp?link=prenumeration

För ytterligare info om de unga pristagarna: www.esbri.se/artikel_visa.asp?id=310

Mer info om priserna hittar du på FSFs och NUTEKs webbplatser: www.fsf.se respektive www.nutek.se

1478

DELA