Teknikbroar i ny tappning

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text ingick även i temat fnuttAkademiskt entreprenörskapfnutt som publicerades i Entré nr 4, 2004:

Teknikbrostiftelserna skulle läggas ned vid utgången av år 2007. Nu kommer de istället att ombildas till bolag och utöka sin satsning på såddfinansiering och inkubatorer. Vinnovas inkubatorprogram, Vinnkubator, flyttar då in i teknikbrosystemet.

Teknikbrostiftelserna inrättades 1994 med uppgift att öka kunskapsutbytet och samarbetet mellan akademi och näringsliv. Nu ombildar de till bolag och startar tillsammans med staten och Industrifonden ett gemensamt holdingbolag med dotterbolag på de sju orter där Teknikbrostiftelserna finns i dag. Koncernen kommer att finansieras med medel från dagens teknikbrostiftelser, Industrifonden och Vinnova.

– Såddfinansieringen har nästan försvunnit helt i dag, så det är en viktig uppgift vi tilldelas. Finansieringen kommer att ske i form av villkorslån, ägarkapital i tidiga skeden och en del bidrag. En annan viktig del i satsningen är att vi kommer att fortsätta att stödja inkubatorverksamheten runt om i landet, säger Björn Varnestig, verkställande direktör på Teknikbrostiftelsen i Stockholm.

Teknikbroarna inriktar sig på att stödja professionella inkubatorer, ofta med en specifik inriktning. Två exempel är KIAB på Karolinska institutet, med fokus på Life Science, och KIG i Kista med inriktning mot informations- och kommunikationsteknologi.

– Varje enskild teknikbro kommer att ha möjlighet att jobba ännu mer med inkubatorverksamhet i framtiden. Vi i Stockholm kommer att fortsätta med vår satsning på förinkubatorer.

Företagsembryo i förinkubator

Till förinkubatorerna kan man komma med en innovativ idé och få hjälp med att utveckla ett företagsembryo. Företagaren i vardande får en kontorsplats med alla tillbehör och konsulthjälp för affärsutveckling.

Förinkubatorer har vanligtvis en generell inriktning, här kan ett IT-företag sitta granne med ett bioteknologiföretag. Företaget går efter sex månader vidare till en inkubator med rätt inriktning och därefter antingen till en teknikpark eller direkt ut på marknaden.

– Den här verksamheten har vi hållit på med i några år. Satsningen på den tidiga idéutvecklingen är ett bra komplement till Vinnkubatorprogrammet.

I dag arbetar Teknikbrostiftelsen i Stockholmsregionen, där också Gotland och Mälardalen ingår, med åtta förinkubatorer. Men fler kan komma på tal, så länge de uppfyller de krav som har ställts upp. För att få finansiering ska förinkubatorerna ha tydliga processer för hur de väljer ut projekt, hur de arbetar med dem och för hur de hanterar en exit. Projekten som tas in i förinkubatorerna ska också vara innovativa.

– Om det kommer fler förinkubatorer som uppfyller kraven kan de också få finansiering. Det vore bara bra för dynamiken i systemet med mer konkurrens.

Ingen konflikt i kommersialisering

De flesta projekt som antas till förinkubatorer drivs av studenter, men även en del forskarinitierade projekt hamnar här. Båda typerna behövs, menar Varnestig.

– En del anser att företag som grundas av forskare självklart har större potential än de som grundas av studenter. Men verkligheten ser annorlunda ut. Forskarbolag växer sällan, men är bra på att föra ut ny kunskap. Studentföretagen däremot är bra på tillväxt.

– Den största vinsten med det här är att uppmuntra entreprenörskap inom den akademiska världen. Vi vill visa att det inte finns någon konflikt mellan forskning och kommersialisering. Den ekonomiska vinsten är på kort sikt ett brus, men ett viktigt brus. På lång sikt kan den ge en stor samhällekonomisk vinst, säger Björn Varnestig.———–

2985

DELA