Internet främjar entreprenörskap

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2004:

Små och nya företag bidrar till snabbare tillväxt. Genom en hög omsättning av företag sållas de bästa fram, marknaden blir effektivare och tillväxten ökar. Detta har skett inom bank- och finanssektorn på senare tid. Internet ligger bakom en stor del av dessa förändringar.

Finanssektorn har genomgått en kraftig strukturomvandling sedan användandet av Internet tog fart på allvar i slutet av 1990-talet. Effektivare storföretag och fler nya småföretag är några av resultaten. Det visar Anita Du Rietz i avhandlingen Dynamics of the Internet – A Transformation Analysis of Banking and Finance. I avhandlingen har hon studerat effekterna av Internetanvändandet i bank- och finanssektorn.

– Produktiviteten i bankerna har ökat i och med Internetanvändningen. Den största ökningen har skett i de två Internetpionjärerna SE-banken och FöreningsSparbanken. De har kunnat rationalisera med hjälp av den nya tekniken, säger Anita Du Rietz som forskar vid Mälardalens högskola.

– Internet är den första tekniken som verkligen gynnar tjänster och det har lett till att hela bank- och finansmarknaden har blivit mer dynamisk. Den nya tekniken har befrämjat entreprenörskapet och på samma gång gett bättre service till kunderna.

Sedan Internet infördes har antalet företag i finanssektorn ökat med 70 procent, samtidigt som antalet anställda har minskat med sex procent. Den genomsnittliga företagsstorleken har alltså minskat avsevärt. I själva verket har den halverats mellan åren 1993 och 2002. Resurser som friställdes i de stora företagen kunde i stället absorberas av nyetablerade småföretag.

– Internet har inneburit att etableringshindren minskat. Vem som helst kan försörja sig genom att köpa en dator och skaffa en uppkoppling. Den låga etableringskostnaden har också bidragit till ökat nyföretagande i branschen. Det här är även en tänkbar utveckling i andra branscher. Jag tror att Internet, använt fullt ut, kommer att medföra en omfattande omstrukturering av hela ekonomin, framför allt inom tjänsteproduktion, säger Du Rietz.

För mer info: anita.durietz@mdh.se ———–

1248

DELA