Sprider forskning om innovation, entreprenörskap och småföretagande.
Kort om föreläsningen:
Under det senaste decenniet har skapandet av nya företag givits mycket uppmärksamhet i debatten om vad som skapar innovationer, nytänkande och nya arbetstillfällen i vårt samhälle. I denna debatt har även konstaterats att många nya företag har begränsade möjligheter att anskaffa de finansiella medel, t ex från banker och/eller nya ägare, som behövs för att genomföra olika aktiviteter, såsom utveckling av produkt/tjänst, produktion, marknadsföring etc. Problemen med att anskaffa finansiella medel antas i sin tur innebära att denna viktiga grupp av företag får svårt att leva upp till de förväntningar som ställs.
Debatten om de nya företagens finansieringsproblem har dock alltför ensidigt fokuserat på pengar (finansiellt kapital) som medel för resursanskaffning. Pengar är inte den enda lösningen på ett företags resursbehov. Kreativa företag kan på olika sätt få tillgång till nödvändiga resurser utan att synligt belasta balansräkningen eller åtminstone belasta balansräkningen minimalt.
Med stöd i forskningsstudier och erfarenheter från olika företag kommer föreläsningen att fokusera på dessa alternativa finansieringsvägar. Frågor som kommer att besvaras är bl a:
– Vilka metoder kan nya företag tillämpa för att möta finansieringsbehov utan att synligt belasta företagets balansräkning?
– Hur skiljer sig dessa finansieringslösningar från de traditionella finansieringslösningarna?
– Vilka är fördelarna och nackdelarna med dessa alternativa
finansieringslösningar?
Föreläsningen ger avslutningsvis intressanta implikationer för ledare i nystartade företag, personer som arbetar med utbildning och rådgivning till nya företag samt finansiärer.
Kort om föreläsaren/föreläsarna:
Ekonomie doktor Joakim Winborg arbetar som lärare och forskare vid Sektionen för Ekonomi och Teknik på Högskolan i Halmstad. Han presenterade under 2000 sin doktorsavhandling som handlar om alternativa finansieringslösningar i små företag (s k finansiella bootstrappingmetoder). Han undervisar bl a på magisterprogrammet i finansiering och inom grundläggande kurser i entreprenörskap och affärsutveckling. Han är vidare, tillsammans med teknologie doktor Svante Andersson, ansvarig för verksamheten inom forskargruppen SIRE (Scandinavian Institute for Research in Entrepreneurship) vid Högskolan i Halmstad. Inom SIRE/Halmstad arbetar man med forskningsprojekt inom områdena finansiering, styrning, tillväxt och internationalisering i nya och små företag.
Forskningsnyheter om innovation, entreprenörskap och småföretagande varannan vecka.
Telefon: 08 458 78 00
E-post: info@esbri.se