Laganda ger bättre hälsa i småföretag
- Publicerad: 23 okt 2006,
- 12:00 f m
- Uppdaterad: 23 okt 2006,
- 3:29 e m
Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2006:
Respektfullt ledarskap, laganda, kreativt arbete och stressrelaterade aspekter påverkar både effektiviteten och hälsan i små företag. När det gäller förändringsstrategier fungerar bredare lösningar med stor delaktighet bäst. Det visar Stig Vinberg i sin avhandling.
Teknologie doktor Stig Vinberg är verksam vid Arbetslivsinstitutet i Östersund, men avhandlingen Health and Performance in Small Enterprises – Studies of Organizational Determinants and Change Strategy har lagts fram vid Luleå tekniska universitet. Vinberg har studerat småföretag i Jämtland och Tröndelag i Norge, för att undersöka vad ledarskap, organisationsförändringar, laganda och en rad andra faktorer har för inverkan på hälsa och effektivitet. Han anser att frågor som rör hälsa och arbetsmiljö i små företag är ett underskattat forskningsområde.
– Mycket av forskningen har ägnats åt större företag och större offentliga organisationer. Det är ju inte säkert att den kunskap man får fram där, leder till teorier som är applicerbara på de mindre företagen.
Hälsosam tillväxt
Vinberg visar att det finns ett klart samband mellan inomorganisatoriska aspekter som respektfullt ledarskap, laganda samt kreativt arbete och hur friska och effektiva medarbetarna är. Även faktorer som arbetskrav, stress och nivån av inflytande i arbetet påverkar hälsan och effektiviteten i småföretag.
– Om man som företag försöker förbättra och göra åtgärder inom dessa områden, kan man kanske också höja effektiviteten och öka potentialen för tillväxt.
Stig Vinberg har även studerat hur olika organisationsförändringar påverkar företagen. En grupp av företag använde sig av breda förändringsstrategier. Det var hög delaktighet i förändringsarbetet, både från medarbetare och från ledare och de arbetade med flera åtgärder parallellt.
– Jag jämförde den gruppen med företag där det var mer toppstyrda processer, med mindre delaktighet från medarbetarna. Då fick jag statistiskt säkerställda skillnader mellan de två grupperna, till fördel för den första gruppen som använde en bredare förändringsstrategi och högre delaktighet.
Låg sjukfrånvaro i småföretag
Ett annat fynd Vinberg gjorde var att sjukfrånvaron är förhållandevis låg i småföretagen han undersökte: 3-4 sjukdagar per person och år. Detta trots att småföretag oftast har mindre resurser att driva förändringsprocesser och inte i lika hög grad är anslutna till företagshälsovård.
Siffrorna ska jämföras med en liten offentlig arbetsplats som kan ha 30 sjukdagar per person och år och ett större privat företag som kan ha 15-20 sjukdagar.
– Det där är lite av en paradox, som forskare borde titta mycket djupare på. Är det så att det finns karaktäristika i de här småföretagen – kanske litenheten i sig – som ökar sannolikheten för hälsa? Eller är det så att småföretag anställer friskare personer?
– Om vi skulle hitta svaren kring det här så kan det generera kunskap som skulle kunna appliceras i de större organisationerna. Det är särskilt viktigt i dag då företagen blir större och ohälsotalen är så höga, säger Vinberg.
För mer info: stig.vinberg@arbetslivsinstitutet.se———–