Inkubatorn kan ge falsk trygghet
- Publicerad: 8 okt 2006,
- 12:00 f m
- Uppdaterad: 8 okt 2006,
- 3:29 e m
Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2006:
För många företag börjar livet i en inkubator. Men inkubatorns skyddande miljö måste förr eller senare bytas ut mot den karga verkligheten. Då faller många företag eftersom de inte har satsat tillräckligt med resurser på att skaffa sig organisation och nätverk.
Teknologie doktor Marie Strid har disputerat vid Chalmers tekniska högskola. Som arkitekt i botten har hon ett intresse för arbetsplatser. Hennes avhandling handlar därför om just det och heter Rum för entreprenörskap – en studie av universitetsbaserade företagsinkubatorer i Västsverige. Strid har undersökt vikten av rum och plats när ett nytt företag startas och vilken påverkan företagsinkubatorer har på den processen.
Praktisk plantskola
En inkubator kan liknas vid en plantskola för nystartade företag. Ofta bedrivs inkubatorn i samarbete med en högskola och det lokala näringslivet. Miljön är anpassad för nya företag och inkubatorerna kan variera både i storlek och inriktning. Fördelarna med att ha plats i en inkubator är att det ges möjlighet att bilda nätverk och att det nya företaget får praktisk hjälp att komma igång.
Strid delar upp tiden som ett företag tillbringar i inkubatorn i tre faser: entrén, det egna rummet och utgången. I entrén handlar det för företaget om att ta plats i inkubatorn. I den andra fasen ska företaget skapa ett ”eget rum”, för att i den sista fasen lämna inkubatorn och faktiskt bilda ett självständigt företag. Alla faser kommer tillsammans att påverka hur det färdiga företaget ser ut. De två första faserna brukar de flesta klara av utan problem, men det sista steget är svårare.
– I inkubatorn träffar de nya företagarna likasinnade, och de ger varandra stöd. De får hjälp med det logistiska och behöver inte lägga ner tid på annat än att driva företaget. De ser därmed inte behovet av att någon gång behöva kliva ur inkubatorn. Dess skyddande väggar förvandlas i stället till hinder. När det är dags för ”utgång” är företagarna inte är tillräckligt förberedda, säger Marie Strid.
Rum och organisation i samspel
Enligt Strid är det ett misstag att se på en inkubator som ett löpande band för nystartade företag.
– När man startar en inkubator ska man inte börja med att bygga huset. Minst lika viktigt är att ha en organisation som underlättar skapandet av nya företag. Rum och organisation behöver mötas mer och byggas upp gemensamt. För de företag som sedan tar plats i inkubatorn är det nödvändigt att delta i de nätverk som inkubatorn erbjuder – både innanför och utanför dess väggar. Att delta i nätverken är en viktig del av företagandet och underlättar sedermera steget ut ur inkubatorn.
– Om företagande brukar det sägas att om det finns en tillräckligt bra idé i grunden får man till sist även ett tillräckligt bra företag. När det gäller inkubatorer är det inte lika enkelt. Ännu finns inget som tyder på att inkubatorföretag blir lika framgångsrika som de verkar från början. Misstaget många företagare gör är att lägga ner för mycket resurser på det praktiska och för lite på det organisatoriska. De måste satsa mer resurser på att skapa nätverk, både innanför och utanför sin inkubator.
För mer info: marie.strid@chalmers.se———–