”Företagande är manligt könat”

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även under vinjetten fnuttPorträttetfnutt i Entré nr 4, 2000:

Carin Holmquist, förgrundsfigur i forskning om kvinnligt företagande:

I början på 80-talet förvånade hon alla när hon ville börja forska i kvinnligt företagande. Nu är Carin Holmquists forskning både rumsren och erkänd världen över.
– Det har skett en förändring sedan vi startade vår första studie. Medvetenheten ökar, och de yngre inser att det här kommer.

Carin Holmquist är idag professor i Småföretagsekonomi vid Umeå universitet. Hon har tidigare bedrivit forskning om bland annat statliga företag och ekobrott. Men det hon är mest känd för är studierna om det kvinnliga företagandet. Hon har en gång fått höra att hon ”oförtrutet sysslar med det udda och konstiga”.

För närvarande håller Carin Holmquist på att slå sin och Elisabeth Sundins egen rekordstora studie om kvinnligt företagande från början av 80-talet. Under namnet FEM-programmet, Female entrepreneurship management, vid Forum för småföretagsforskning undersöker hon tillsammans med tiotal andra forskare hur det står till med det kvinnliga företagandet i Sverige idag.

– Det finns en stark mytbild kring det kvinnliga företagandet. Myterna ändras, men de finns alltid där. När jag gjorde den första studien var myten att det inte fanns några kvinnliga företagare. Nu tror man att kvinnliga företagare kan förändra världen, säger Carin Holmquist.

Andra exempel på myter är att den kvinnliga företagaren har svårt att skaffa pengar, och att det är extra svårt att vara kvinna och företagare. Carin Holmquist menar istället att en kvinna som är egen företagare kan komma undan en del av problemen som finns i det vanliga arbetslivet. Däremot håller hon med om att det är svårt att vara företagare överhuvudtaget. Svårt kan det också vara att bedriva forskning om kvinnligt företagande.

– Det saknas statistik kring kvinnligt företagande. Företagande är manligt könat. Vi säger ju företagare och kvinnliga företagare, eller ledare och kvinnliga ledare. Den gängse bilden av företagaren är den av en man i sina bästa år. Den bilden måste ändras, vi måste visa att var fjärde företagare faktiskt är kvinna.

Även om det har blivit bättre sedan Carin Holmquist gjorde sin första studie om kvinnligt företagande, finns det fortfarande de som tvivlar.

– Forskning kring kvinnligt företagande ses ofta som supplement till ”vanlig” forskning, den som handlar om män. Men jag är obotlig optimist så jag tror att det ändrar sig, och kvinnligt företagande studeras faktiskt mer idag, till exempel av OECD. En annan skillnad är att på 80-talet byggde studierna ofta på jämförelser mellan män och kvinnor, nu kan man intervjua bara kvinnor.

Ett problem med dagens forskning om det kvinnliga företagandet är språket. Män och kvinnor använder språket olika, och fel ställda frågor kan ge svar som inte stämmer med hur det egentligen är. Ett annat problem är att man alltid frågar kvinnor samma sak: hur kombinerar du företag och familj? Carin Holmquists stilla undran är varför man inte frågar män samma sak.

Även om kvinnligt företagande kanske är det som ligger henne närmast om hjärtat, har Carin Holmquist fler strängar på sin lyra. På senare år har hon till exempel också varit involverad i det stora europeiska forskningsprojektet Interstratos där man bland annat studerat internationalisering av småföretag. Hon har också ett antal externa uppdrag som till exempel ledamot i Marknadsdomstolen och medlem i Nuteks utredningsråd.

– Det roligaste externa uppdraget är för Föreningssparbanken i Umeå. Jag sitter i deras styrelse och gör bland annat kreditbedömningar. Jag älskar att göra kreditbedömningar. Det är spännande att fundera kring hur man ska värdera en affärsidé.

Nyligen blev det klart att Carin Holmquist blivit utnämnd till professor i entreprenörskap vid Handelshögskolan i Stockholm.
– Jag tror att det är bra att röra på sig ibland. Anledningen till att jag tar jobbet är att det ska bli hemskt kul att bygga något från början. Men jag har inte som ambition att bygga något jättestort. Jag kommer inte dö lyckligare om vi blir 100 personer istället för fem. Jag vill bygga en enkel organisation som det är kul att jobba i.

– Bland annat vill jag jobba med företag som använder sig av ny teknologi, inte hög teknologi, utan ny. Sen tycker jag också att FEM-programmet passar bra in i mitt nya jobb.

Fakta:

Namn: Carin Holmquist
Ålder: 51 år
Bakgrund: Ekonomie doktor 1980. Utnämnd docent 1986. Professor i Småföretagsekonomi vid Umeå universitet sedan 1997.
Aktuell: Tillträder den 1 januari 2001 Familjen Perssons donationsprofessur i företagsekonomi, särskilt entreprenörskap och affärsutveckling, vid Handelshögskolan i Stockholm.———–

3628

DELA