Finland: Flest professorer i Norden

Johan
Gustafson
DELA

Följande text ingick även i temat ”Norden” som publicerades i ”Forskning om entreprenörskap & småföretag” (Entré) nr 2, 2000:

Finland

Den finska entreprenörskapsforskningen är den mest omfattande i Norden – åtminstone sett till antalet professorer. Men fältet är splittrat, konstaterar Erkko Autio, professor vid Tekniska Högskolan i Esbo.

När Erkko Autio påbörjade sin doktorsexamen i företagsekonomi i mitten av 80-talet ville han forska på vad teknikbaserade företag och riskkapital hade för betydelse i den finska ekonomin. I dag behöver man inte vara forskare för att förstå vikten av dessa unga, entreprenöriella teknikföretag. I Esbo, den förstad till Helsingfors där Autios arbetsplats ligger, återfinns exempelvis också Nokia och datasäkerhetsföretaget F-Secure, två företag som är världsledande i sina respektive nischer.

Internationell expansion

– Vi började bygga upp en forskargrupp kring teknikbaserade företag redan 1987, berättar Erkko Autio. Fram till i år har det lagts fram sju doktorsavhandlingar hos oss, och fem av de doktorerna är fortfarande aktiva inom fältet. I dag har vi cirka tio forskare som arbetar med frågor som ledning av kunskapsföretag, såddfinansiering och internationalisering. Just nu ligger fokus på strategier för snabb internationell expansion, vilket är något som har blivit aktuellt i och med de nya e-handelsföretagen.

Vid en titt i statistiken över europeisk småföretags- och entreprenörskapsforskning ser Finland ut att dominera på den nordiska arenan. Här finns 11 professurer inom området, dubbelt så många som i något av grannländerna. Men siffrorna är lite missvisande, eftersom professurerna inte alltid är lika med starka forskningsmiljöer. I en del fall görs ingen forskning alls, medan det i andra fall handlar om uppdragsforskning åt organisationer som inte har särskilt stort intresse för fältets teoretiska utveckling. Vid sidan om Erkko Autio och gruppen i Esbo är professor Antti Pasio vid universitet i Åbo en viktig person. Här handlar det om småföretagande i bredare mening, medan Autio i hög grad koncentrerar sig på det tekniska entreprenörskapet. På samma sätt ligger tyngdpunkten i Jyväskylä på familjeföretag medan forskare i Vasa fokuserar på ”entrepreneurial intent”, alltså på varför man blir entreprenör. Men bortom Esbo och Åbo är forskningsmiljöerna relativt små, konstaterar Erkko Autio.

Inspirerad av svenskar

Sin egen institution ser han i en internationell kontext snarare än som en del av den finska entreprenörskapsforskningen. När forskningen tog fart här under 80-talet hämtade man sin inspiration från svenska kollegor, och än i dag är samarbetet över Ålands Hav intensivt. Men framför allt verkar man på den internationella scenen.

– Vi samarbetar bland annat med Esbri och universitet och högskolor i Jönköping, Stanford, London och Chapel Hill, North Carolina. Vi arbetar också med den globala GEM-studien, tillsammans med forskare över hela världen. Dessutom publiceras vi ofta i internationella tidskrifter.

Pengar saknas

Att Finlands många entreprenörskapsprofessorer inte märks av mer i den internationella debatten är inte konstigt, menar Erkko Autio. Det finska universitetssystemet är helt enkelt gravt underfinansierat, och det är inte rationellt för professorer att ägna sig åt forskning när det finns så starka behov inom undervisningen.

– Det finns inga incitament för att publicera sig i internationella sammanhang, och det måste naturligtvis förändras. Det är flaskhalsen för forskningen i Finland.———–

1129

DELA