Entreprenöriella miljöer odlas genom samverkan

Maria
Marathon Sjöberg
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 2, 2006:

Samverkan är grogrunden för hållbara entreprenöriella miljöer. Privata, offentliga och civila aktörer bör arbeta tillsammans för att skapa ett långsiktigt engagemang. Det framkommer i avhandlingen Lokala samhällsutvecklingsprocesser och entreprenörskap.

Wilhelm Skoglund har lagt fram sin doktorsavhandling vid Stockholms universitet. Under fyra år har han följt en utvecklingsprocess som initierats av en lokal företagarförening i Bispgården, ett samhälle i Jämtland. Målet med processen har varit att vända trenden av utflyttning och minskande service och utbud.

– Det här är en nyskapande ansats till lokal samhällsutveckling. Att en företagarförening initierar och driver ett projekt på det här sättet för att förbättra sitt lokalsamhälle är något unikt i Sverige, säger ekonomie doktor Wilhelm Skoglund vid Jilu, Jämtlands läns Institut för Landsbygdsutveckling.

Avhandlingen bygger på en etnografisk metod och intervjuerna med personer i företagarföreningen och andra i bygden är gjorda i dialogform.

Rejäl satsning

Den lokala företagarföreningen har lyckats få investeringar på sammanlagt 450 miljoner kronor till Bispgården. Pengar som från år 2004 och några år framåt investeras i infrastruktur, samhällsservice, fritidsutbud och näringslivsutveckling.

Skoglund konstaterar att företagarföreningen har lyckats genomföra mycket, men ser inte att processen hittills skapat en mer entreprenöriell miljö i Bispgården.

– Det är en liten projektgrupp som har arbetat med det här. De har varit väldigt duktiga och ambitiösa, drivit på utvecklingen och lyckats få loss pengar. Utan deras engagemang hade investeringarna aldrig kommit till stånd. Men samtidigt har de inte lyckats engagera så mycket folk utanför gruppen. De har inte lyckats skapa någon bred förankring i samhället.

– Jag tror att man ville satsa på effektivitet i Bispgården. Man ansåg sig inte ha tid att dra saker i långbänk.

För att skapa en mer entreprenöriell miljö är det, enligt Wilhelm Skoglund, viktigt att processen är förankrad i samhället i stort.

– Om medborgarna inte känner att de varit delaktiga, känner de inte heller engagemang för det som sker. Och då finns det ju en risk för att entreprenörskapet inte blir en del av kulturen. Jag tror att det är viktigt med engagemang för att frigöra den kreativa, skapande potentialen – och för genomförandet av den potentialen.

Varaktig dynamik

För att ytterligare belysa tillväxtprocessen i Bispgården har Skoglund även studerat utvecklingen i bland annat Gnosjö.

– I Gnosjö har man en organisk miljö som har växt fram under lång tid. Nätverken har växt fram utifrån folks livsmiljö, säger han.

Han menar vidare att det är svårt att skapa entreprenöriella miljöer utifrån ett systemperspektiv. Det får saker att verka abstrakta och omöjliga att påverka.

– Det jag försöker lyfta fram är att en entreprenöriell miljö måste växa fram utifrån medborgarnas egen livsvärld. Då kan engagemanget komma till stånd – en verklig lokal mobilisering som alla brinner för. För att nå dit är det viktigt med samverkan mellan såväl privat och offentlig som civil sektor.

Skoglund poängterar att sådana här satsningar bör vara långsiktiga. Att få till en varaktig dynamik som bygger på engagemang kan ta upp till 20-25 år. Det är även viktigt att skapa sociala arenor där folk kan mötas för att odla detta engagemang. Ett inspirerande ledarskap som inte är traditionellt hierarkiskt är också en förutsättning för att entreprenöriella miljöer ska kunna gro och växa.

För mer info: wilhelm.skoglund@jll.se———–

2445

DELA