Att dela, hyra och låna saker i stället för att själv äga dem, har blivit en del av vardagen i urbana miljöer. Delningsekonomin har på kort tid förändrat våra sätt att ta oss från A till Ö, till hur vi bor på semestern och hur vi lär oss nya saker. På knappa tio år har Airbnb och Uber växt från startups till att tillsammans värderas till drygt 200 miljarder dollar – mer än de flesta länders BNP.
I boken A modern Guide to the Urban Sharing Economy får vi en helhetsbild av delningsekonomin. Forskare från 14 olika länder skriver om fenomenet utifrån en mängd discipliner – ekonomi, design, sociologi, geografi, juridik, statsvetenskap och miljöledning till exempel.
Forskarna Christina Öberg och Louise Pelgander vid Örebro universitet är medförfattare till ett kapitel om hur den snabba växlingen från att äga till att dela har skapat en identitetskris för delningsekonomin. Svensk forskning representeras också i ett kapitel om bildelning. Det är Andrius Plepys och Ana María Arbeláez Vélez, vid Lunds universitet, som har studerat användares förändrade resebeteende och vilken miljöpåverkan bildelningsanvändandet har.