Användarcentrerad forskning skapar bättre produkter

Christina
Eriksson
DELA
Dennis Sturm. Foto: Katja Schwarz

Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2012:

Trådlösa applikationer har blivit en del av mångas vardag. Oavsett om det gäller mobiltelefonen, bilnyckeln eller wifi-routern hemma är det en mycket närvarande teknik.

Dennis Sturm har i sin avhandling Wireless Multi-Sensor Feedback Systems for Sports Performance Monitoring tagit fram ett mätsystem för en kajakpaddels prestanda. Genom att inkludera användare i sin forskning har Sturm kunnat utveckla och anpassa systemet.

– Designen är testad av olika användare och utformad utifrån deras önskemål, krav och förväntningar, säger Dennis Sturm, KTH.

Användarnas tester av sensorn har gett honom direkt feedback och kunskaper om huruvida hans forskning fyller ett behov och uppnår målet. Systemet kallas Kayak XL. Det kan övervaka en framåtdrivande paddels kraft och en båts hastighet. Systemet består av fyra moduler samt en programvara som har utformats för mobiltelefoner med operativsystemet Android. Telefonen kommunicerar med var och en av de fyra modulerna.

– Med användarcentrerad forskning såg vi direkt om forskningen kom till nytta för användaren. Och med användarens feedback kan vi skapa en bättre produkt.

– Användaren har också hjälpt mig att inte tappa tråden. Det är lätt att bli förtjust i en liten teknisk detalj som kanske inte är avgörande för användaren.

– Nu vill vi berätta om vad vi gjort och motivera andra forskare att inkludera användarens syn i arbetet. Det är ett sätt att lyfta fram forskningen men också förklara varför man gör det, säger Dennis Sturm.

Kontakta dennis.sturm@sth.kth.se———–

1821

DELA