NY FORSKNING: Guldgruva eller bromskloss? – så bör vi se på patent i den snabba teknikutvecklingen
- Publicerad: 10 apr 2025,
- 12:15 e m
- Uppdaterad: 10 apr 2025,
- 10:14 f m

Kan ett patent vara både en strategisk tillgång och en potentiell fallgrop? Ny forskning omdefinierar synen på patentvärde och dess roll i den snabba teknikutvecklingen.
– Jag ifrågasätter den vanliga bilden av att patent är tydliga och förutsägbara tillgångar. I stället föreslår jag ett perspektiv som fokuserar på relationer, säger Mimmi Hanson, industridoktorand vid Handelshögskolan i Stockholm och patentingenjör på Scania.
Genom intervjuer, observationer och analys av patentdata har hon undersökt hur enskilda personers och gruppers handlingar formar patentvärden. Hennes doktorsavhandling visar att patentvärde formas genom vardagliga aktiviteter och mänskliga interaktioner och organisationers arbetssätt. Resultaten ger värdefulla insikter för Scania, som står mitt i en omvandling mot hållbara transportlösningar.
Scania i omvandling
Intervjuer och analyser av Scanias patentdata visar att företaget historiskt sett har haft en defensiv patentportfölj.
– Det innebär att patenten traditionellt främst har speglat den egna utvecklingen och de produkter som företaget sätter på marknaden, förklarar Mimmi Hanson.
Men i takt med att transportindustrin genomgår ett teknikskifte – med fokus på elektrifiering, automatisering och uppkopplade lösningar – krävs en ny strategi.
– Teknikskiftet kräver att Scania interagerar närmare med externa parter och tar in teknik utifrån.
Patent som strategiskt verktyg
Forskningen visar att patent kan användas som ett strategiskt verktyg för att attrahera samarbetspartners och kontrollera teknikdelning. Och det framkommer även att Scania behöver tänka nytt kring sina patent. I stället för att enbart fokusera på att skydda befintliga produkter, måste företaget anpassa sin IP-strategi för att stödja framtida innovationer och samarbeten.
– Min forskning hjälper Scania att tänka annorlunda kring varför de har patent och vilka patent de behöver. Fokus ligger på att anpassa IP-strategin till de nya krav som teknikskiftet medför.
– Detta kan indirekt innebära att Scania behöver förbättra samarbetet mellan olika avdelningar för att maximera värdet av sin patentportfölj och anpassa sig till de nya utmaningarna och möjligheterna, säger Mimmi Hanson.
Kontakta mimmi.hanson@hhs.se
Mer om avhandlingen
Mimmi Hanson disputerar 11 april 2025 vid Handelshögskolan i Stockholm med avhandlingen The Values of Patenting: Essays on Intra-organisational Practices of Patent Valuation.