Pappas flicka bryter könsnormen

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i tidningen ”Forskning om entreprenörskap & småföretag” (Entré) nr 2, 2000:

När pappas flicka startar eget väljer hon ofta att göra det i en bransch som traditionellt domineras av män. Hur flickor behandlas under uppväxten – i familjen, på lekplatsen och i skolan – har stor betydelse för det framtida yrkesvalet.

Birgitta Näsman på Mitthögskolan i Östersund har länge intresserat sig för kvinnors företagande. Särskilt när de bryter mönstret och etablerar sig i mansdominerade branscher.
– I USA har antalet kvinnliga företagare ökat. Om samma ökning ska ske i Sverige tror jag inte att det blir inom traditionella kvinnobranscher. Snarare inom branscher som idag domineras av män, säger Birgitta Näsman.

I sin doktorsavhandling Pappas flickor … Entreprenöriella processer i kvinnoföretagandets tillkomst studerade hon kvinnoföretagande i Jämtland och Halland. Sammanlagt har 47 kvinnor djupintervjuats. Avhandlingen lades fram vid Stockholms universitet i februari i år. Ett centralt begrepp i den är genussystem. Med det avses den osynliga ordningen mellan män och kvinnor som grupp.

När kvinnor bryter sig in i mansdominerade branscher omförhandlar de samtidigt genussystemet, menar Birgitta Näsman. De kvinnor som har kraft att göra detta har ofta växt upp i företagarmiljöer och känt att de är lika mycket värda som pojkar. Många hävdar att de, trots starka och beundransvärda mödrar, under uppväxten varit ”pappas flicka”. Genussystemet kan fungera både som hinder och möjlighet för kvinnor som startar eget.

– Jag har mött kvinnor som hållit sitt företagande hemligt för att slippa mötas av omgivningens negativa attityder. Andra har tvärtom haft stora fördelar gentemot sina manliga konkurrenter, just på grund av sitt kön.

Jämtland och Halland valdes delvis på grund av att regionerna är så olika. Jämtland är ett utflyttningslän i norr som ligger i inlandet, långt ifrån storstäder. I Halland är förhållandena de omvända.

– Jämtland har sämre företagsklimat än Halland. Däremot är genusklimatet bättre. En stor skillnad mellan länen är betydelsen av nätverk. I glesbefolkade Jämtland är de mycket viktiga men inte i Halland. Utbudet av aktiviteter är så stort där ändå.

Birgitta Näsman vill öka sin förståelse för kvinnors företagande ytterligare. Hennes nuvarande forskningsprojekt handlar om kvinnor som äger eller leder IT-företag.———–

1679

DELA