Plättar bättre än pannkaka

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 2, 2001:

Om hela Sverige ska leva, heter lösningen dynamiska kluster. Det är en av slutsatserna i årets rapport från SNS Ekonomiråd.

I rapporten, som har namnet kluster.se – Sverige i den nya ekonomiska geografin, är det alltså klustren som spelar huvudrollen. Med kluster menas geografiskt avgränsade platser där företag med relaterade verksamheter valt att slå sig ner. En viktig poäng med klustren är att företagen som ingår i dem interagerar så att kunskapsflöden genereras och produktivitetseffekter uppstår. Silicon Valley är ett exempel, med Kista som dess svenska motsvarighet.

I USA är klusterbildningen långt gången och mycket talar för att vi kan få liknande strukturer i Sverige och Europa. Både arbetskraften och företagen tjänar på att verka i kluster. För arbetskraften är det tryggt i att veta att nya arbetstillfällen finns i området om jobbyte blir aktuellt. För företaget gäller det omvända, att det är lätt att hitta specialiserad arbetskraft om det behöver nyanställa. Och små och stora företag kompletterar varandra så båda behövs i klustren.

Nationella och internationella avregleringar, ökad integration och hårdnande konkurrens mellan regioner är några av de mekanismer som nu gör att Sverige och Europas ekonomiska geografier är stadda i förändring. Koncentrations- och spridningskrafter avgör hur företagen väljer att lokalisera sig. Om de förstnämnda är starka kommer alla företag att hamna i en klump, men om spridningskrafterna dominerar innebär det att till exempel varvsindustri och bioteknikföretag inte tjänar något på geografisk närhet och därför kommer att etablera sig på olika platser. Dessa krafter kan förstärkas eller försvagas av industripolitiken. Ekonomirådets rekommendation är därför: ”Låt spridningskrafterna verka!”. Då skapas livskraftiga plättar.———–

1031

DELA