UBE inspirerar till medicinska innovationer
- Publicerad: 21 mar 2007,
- 12:00 f m
- Uppdaterad: 21 mar 2007,
- 3:30 e m
Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2007:
Unit for Bioentrepreneurship (UBE) utbildar i, och inspirerar till, entreprenörskap och innovation vid Karolinska Institutet (KI). Till målgruppen hör också studenter vid Handelshögskolan i Stockholm, Konstfack och KTH, det vill säga de tre övriga medlemsskolorna i Stockholm School of Entrepreneurship (SSES).
UBE är KI:s kompetenscentrum inom SSES och bildades formellt i september 2005. På enheten arbetar i dag sju personer. UBE samverkar med en rad organisationer och företag för att öka intresset för, och kunskapen om, innovationer och entreprenörskap
– Vi som jobbar här är naturvetare och medicinare. Vi är snarare praktiker än experter på entreprenörskapsteori. UBE har heller inte som ambition att bli ett ledande entreprenörskapsforskningscentrum utan fokuserar på implementering.
– För att bidra till ny kunskap samarbetar vi i dag med entreprenörskapsforskare vid andra lärosäten. På sikt hoppas vi kunna bygga upp en mer omfattande forskningsmiljö med seniora entreprenörskaps- och innovationsforskare, säger Carl Johan Sundberg, docent och enhetschef.
Under våren 2007 ger UBE fempoängskursen From Science to Business – Concepts in Biotechnology som riktar sig till studenter på grund- och forskarutbildningsnivå. Till hösten ges doktorandkursen Innovation in Practice – Medical Technologies.
Låg tröskel till entreprenörskap
Vid sidan av kurserna löper tre seminarieserier under våren. Den första riktar sig till disputerade forskare och doktorander i slutfasen av sitt avhandlingsarbete. Den andra riktar sig till studenter på grundutbildningen, exempelvis blivande tandläkare och folkhälsovetare. Målgruppen för den tredje seminarieserien är yrkesverksamma läkare, arbetsterapeuter och andra inom sjukvården, men även civilingenjörer och industridesigners.
– Seminarierna är ett lågtröskligt sätt att sprida information om entreprenörskap. Vi riktar oss till människor som har fulla scheman på dagtid, och som inte är beredda gå en hel kurs där man måste skriva tentor, säger Hanna Jansson, medicine doktor och koordinator på UBE.
– Tanken är att de ska ta del av seminarierna, bli inspirerade och sedan välja att gå någon av UBE:s kurser. Våra utvärderingar visar att de seminarier som vi körde under 2006 ökade intresset för entreprenörskap bland studenterna.
En annan aktivitet är de så kallade BET-projekten. I dem arbetar exjobbare med olika akademisk bakgrund tillsammans för att belysa problem inom den biomedicinska industrin.
– Frågorna har både praktisk och akademisk relevans och studenterna får två handledare: en från akademin och en från industrin. Förlagan finns i USA, och där tar de saftigt betalt. Det gör inte vi, men det visar ändå att industrin värdesätter studenternas insatser. Fyra BET-projekt rullar nu under våren. I höst drar vi igång ytterligare 8-10 projekt, berättar Carl Johan Sundberg.
Nya ledare behövs
Ett av UBE:s mål är att få in inslag av innovation och entreprenörskap på samtliga utbildningsprogram på Karolinska Institutet. Ett annat mål är att dra igång ett nytt magisterprogram: Master in BioEntrepreneurship (MBE).
– I Sverige har vi en stark medicinsk industri, bra forskning och teknologi. Däremot råder det en brist på projektledarkunskap. Det behövs nytt blod – människor som kan få framtidens företag att växa. Och det är där vårt MBE-program kommer in i bilden, säger Carl Johan Sundberg.
Att arbeta med entreprenörskap vid ett medicinskt universitet är förknippat med både hinder och möjligheter, menar Hanna Jansson.
– De studenter, forskare och yrkesverksamma som vi kommer i kontakt med har nog lite svårare att se sig själva som entreprenörer. Samtidigt står till exempel sjuksköterskor dagligen inför problem som skulle kunna ligga till grund för entreprenörskap och innovation. Det är det som är så spännande!
För mer info: www.lime.ki.se/ube———–