Delad kunskap är dubbel kunskap

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2007:

Att ta fram ett nytt läkemedel är extremt tids- och resurskrävande. Få företag har tillräckligt med kapital och kompetens internt och väljer därför att innovera i samarbete med andra. Detta är temat för Charlotta Fridhs avhandlingsprojekt.

Hur sker teknikutveckling i interorganisatoriska samarbeten? Hur ser innovationsprocesserna ut? Och hur överförs resurserna? Charlotta Fridh, verksam vid UBE, söker svaren i sin kommande avhandling. Hon har följt åtta olika samarbeten, mellan akademi och företag respektive mellan olika företag, på nära håll. Företagen sysslar med läkemedel och medicinsk teknik, samtliga i relativt tidiga faser.

– Inom den här branschen är tiden från idé till marknad ungefär 15 år. Genom att ingå i sådana här samarbeten kan företagen få tillgång till resurser från andra aktörer. Därigenom kan innovationsprocessen snabbas på.

– Just nu sitter jag och analyserar materialet från mina fältstudier. Det är mycket intressant och jag räknar med att publicera någon artikel kring det senare i vår. Sedan hoppas jag på att disputera under hösten 2008, säger Charlotta Fridh, doktorand vid Karolinska Institutet.

I tidigare studier av samarbeten har angreppssättet ofta varit kvantitativt. Fridh menar att hon genom sin kvalitativa metod kan få fram andra, mjukare faktorer som är viktiga för att samarbetet ska fungera bra.

– Kapitalöverföring är ganska lätt att mäta, men det är svårare med kunskapsöverföringen. Hur vet man när kunskap har förts över från en organisation till en annan? Hur går överföringen till, och hur appliceras kunskapen på den nya kontexten? I och med att jag intervjuar människorna i företagen kommer jag att kunna svara på sådana frågor, säger hon.

För mer info: charlotta.fridh@ki.se———–

1088

DELA