Sprider forskning om innovation, entreprenörskap och småföretagande.
Kort om föreläsningen:
Är egenföretagandet en bra väg in i det svenska samhället, eller är det en räddningsplanka för invandrare som inte får något annat jobb? Begreppet invandrarföretagande har kommit att beteckna en kategori småföretagare, och det bär på en mängd föreställningar innehållande både negativa och positiva stereotyper.
För den enskilde företagaren blir detta en del av en levd erfarenhet vilket avtecknar sig i förhållningssätt och strategier gentemot omgivningen. Företagare tillhörande en så kallad middleman-minoritet, exempelvis assyrier och syrianer, kan organisera sig kollektivt, men samtidigt betyder tillit och individernas egenskaper mycket för samverkan inom nätverken.
En viktig faktor som styr invandrarföretagandet är vilken hjälp och service olika aktörer i samhället kan erbjuda. Andra viktiga faktorer är synen på invandrare som företagare och de konkreta hinder, från språkbarriärer till bristande nätverk, som invandrarföretagen lever med. Under föreläsningen kommer de tre föreläsarna att presentera en rikare bild av invandrares företagande – bortom stereotyperna. De diskuterar temat utifrån en nationalekonomisk, kulturgeografisk respektive etnologisk synvinkel.
Kort om föreläsaren/föreläsarna:
Filosofie doktor Mats Hammarstedt är verksam vid CAFO, Centrum för Arbetsmarknadspolitisk forskning, Växjö universitet. Hans forskning är inriktad på invandrarföretagande ur ett nationalekonomiskt perspektiv. Ali Najib är docent i kulturgeografi. Han är anställd som högskolelektor vid Uppsala universitet och hans forskning berör främst invandrarföretags stödmöjligheter. Oscar Pripp är filosofie doktor i etnologi och arbetar som högskolelektor vid Södertörns högskola och som forskningsledare vid Mångkulturellt centrum. Han har utvärderat projekt och forskat om immigranter som småföretagare. För närvarande forskar Pripp om segregationsfrågor knutna till storstäder och leder utvärderingar av arbetsmarknads- och tillväxtprojekt.
Forskningsnyheter om innovation, entreprenörskap och småföretagande varannan vecka.
Telefon: 08 458 78 00
E-post: info@esbri.se